La 22.juli 2011 bli et vendpunkt !

Fra sammenbrudd – til varig gjennombrudd.

Hadde noen spurt meg som fagperson torsdag 21.juli 2011 om hvordan vi i Norge sammen kunne skape et varmere, tryggere og mer inkluderende samfunn – så kunne jeg for eksempel ha svart på følgende måte:
– Snakke om følelser! Si til menneskene omkring deg at du bryr deg. Utrykk din kjærlighet, omsorg og varme. Gi folk blomster og en klem. Vær åpen, støttende og ærlig.
Trolig hadde mange ledd av meg, smilt overbærende og ristet på hodet av «psykolog-pratet».

Så kom 22.juli 2011 og den svarteste, vondeste og mest sjokkerende dagen i landets nyere historie rullet frem i all sin grusomhet.

Men siden er det nettopp viljen til å vise og utrykke følelser som har kjennetegnet » vårt lille land «. Sammen med kongefamilie, statsminister og regjering har vi vært medmennesker og medborgere uten sidestykke. Terroren i Oslo og på Utøya har utløst et gjennombrudd. Vi har fått kontakt med følelsene på en måte som før den ulykkelige fredagen hadde vært utenkelig. Vi er fulle av sorg, føler sinne og avmakt. Men vi er blitt helere og mer bevisste mennesker. Måtte denne ondskapen ha utløst noe som på sikt kan gjøre Norge til et enda bedre og mer følelsesorientert land !

For alt det gode og viktige i livene våre handler om følelser : kjærlighet, trygghet, empati, fellesskapsfølelse… – og følelsene er langsomme i sin natur – og trives dårlig i travle tider.

Bruk 22.juli som et vendepunkt ! Bestem deg for å bli god på følelser. Kjenn på dem. Del dem, og utrykk dem på alle mulige måter. For dersom ikke vi som mennesker utrykker og styrker følelsene våre – vil de før eller siden styre oss …